Informacje Zdrowie

Czy herbata może być szkodliwa?

Wiele dostępnych na rynku herbat jest pakowanych w papierowe torebki, ale niektóre marki, szczególnie premium przeszły na plastikowe torebki. Naukowcy z montrealskiego Uniwersytetu McGill postanowili sprawdzić czy umieszczona w plastikowych torebkach herbata, jest tak samo zdrowa jak ta parzona w imbrykach.

Kanadyjscy naukowcy kupili cztery rodzaje komercyjnych herbat liściastych, które są pakowane w plastikowe torby, rozcięli torebki i usunęli herbatę – aby upewnić się, że jeśli zostaną znalezione jakiekolwiek mikrocząstki plastiku, będą pochodzić z torebek, a nie z samej herbaty. Kolejnym krokiem było zanurzenie tych torebek w szklanych fiolkach zawierających wodę podgrzaną do 95 stopni Celsjusza, czyli zwykłej temperatury parzenia w świecie Zachodu. Korzystając z mikroskopów elektronowych, zespół przeanalizował próbki wody i oszacował, że pojedyncza plastikowa torebka herbaty zanurzona w gorącej wodzie uwalnia około 11,6 miliarda mikrocząstek plastiku. W porównaniu do soli kuchennej, o której wiedziano, że zawiera stosunkowo dużo mikrocząstek plastiku, herbata okazała się o wiele bardziej zanieczyszczona.

Według naukowców „Sól kuchenna, która ma stosunkowo wysoką zawartość mikrocząstek plastiku, zawiera około 0,005 mikrograma plastiku na gram soli. Filiżanka herbaty zawiera tysiące razy większą masę plastiku spożywaną jednorazowo, bo 16 mikrogramów na filiżankę.”

Aby sprawdzić czy badanie było prawidłowe zespół przeanalizował również wodę z herbaty zaparzonej metalowym sitkiem i nie znalazł w płynie żadnych cząstek.

Autorzy badania potwierdzają, że ilość plastiku w jednej filiżance herbaty – około 16 mikrogramów – prawdopodobnie nie będzie stwarzać większego ryzyka, jednak pytanie o skutki długotrwałego narażenia nań zostaje ciągle otwarte.

Więcej: https://www.smithsonianmag.com/smart-news/your-soothing-cup-tea-may-contain-billions-microplastics-180973233/