Kultura Rozrywka Turystyka Wiadomości Zdrowie

Letnia Szkoła Pszczelarstwa na Jarmarku Jagiellońskim w Lublinie

Jeśli ktoś zastanawia się jak powstaje miód, jak się pozyskuje, zarówno ten smakołyk, jak i inne produkty pożytecznych stworzeń może zapisać się do Letniej Szkoły Rzemiosła Tradycyjnego podczas Jarmarku Jagiellońskiego. W tym roku tematem przewodnim Jarmarku jest pszczelarstwo i właśnie tej dziedzinie będą poświęcone cztery dni intensywnej nauki. Rejestracja właśnie rusza.

Pszczoły od wieków interesowały człowieka, który odkrywając kolejne niezwykłe zwyczaje i właściwości tych małych owadów wywodził ich pochodzenie dawnymi czasy od istot boskich. Miejsce pszczół w świecie przyrody oraz ich wpływ na życie ludzkie w bardzo wielu dziedzinach i zasługuje na naszą szczególną uwagę.

Letnia Szkoła ma na celu przybliżyć uczestnikom świat pszczół, zapoznać z różnymi sposobami prowadzenia pasieki, z tradycjami, jakie są z tym związane, a także nowymi możliwościami i rozwiązaniami w hodowli i ochronie pszczół. Szczególnie w tym ostatnim ma ludzkość wiele do zrobienia. Warto więc poznać pszczoły, tradycje pszczelarskie, bartnicze oraz dowiedzieć się, co można zrobić dla pszczół.

Zapisy trwają od 8 do 22 lipca. By wziąć udział w warsztatach trzeba wejść na stronę podaną pod tekstem i znaleźć tam link prowadzący zarówno do regulaminu, jak samych zapisów.

Zainteresowani dowiedzą się jak wyglądają zasady i specyfika prowadzenia pasieki miejskiej. Podczas warsztatów uczestnicy poznają podstawowe zagadnienia związane z hodowlą pszczół, różne rodzaje uli od form tradycyjnych po współczesne rozwiązania, odwiedzą zaplecze techniczne miejskiej pasieki, spróbują miejskiego miodu. Przedstawiony zostanie także temat symbolicznego znaczenia pszczoły w dziejach człowieka.

Prowadzenie: Marcin Sudziński, absolwent Państwowego Technikum Pszczelarskiego w Pszczelej Woli, animator kultury, kulturoznawca, fotograf. Prowadzi pracownię klasycznej fotografii w Centrum Kultury w Lublinie. Założyciel i opiekun Miejskiej Pasieki Artystycznej znajdującej się na Centrum Spotkania Kultur w Lublinie. 

Zajęcia odbędą się 15 sierpnia: I grupa godz. 12.00-15.00, II grupa godz. 16.00-19.00.

Do wyboru jeden temat z czterech poniższych:

Budowa kłód bartnych

Bartnictwo to pierwotna forma pszczelarstwa polegająca na przygotowywaniu w terenie leśnym specjalnych „dziupli” (barci) dla pszczół. Podczas warsztatów uczestnicy poznają zarówno rzemiosło bartnicze, jak i historie oraz tradycje związaną z tą dziedziną. Pracując w parach przy użyciu piły motorowej i tradycyjnych narzędzi, wykonamy w pniu sosnowym o wysokości 150 cm kłodę bartną. Prace będą prowadzone pod nadzorem 2 doświadczonych bartników. Na koniec prowadzący wraz z uczestnikami zamontują jedną z kłód na drzewie. Uczestnicy dowiedzą się, jak wybrać odpowiednie miejsce i jak wabić roje do założonych barci.

Prowadzenie: Piotr Piłasiewicz (Bractwo Bartne, www.bartnictwo.com), społecznik, bartnik, współtwórca Bractwa Bartnego, propagator historii polskiego bartnictwa. Wykładowca krajowych i zagranicznych seminariów poświęconych życiu pszczół w naturalnym środowisku. Organizuje i prowadzi liczne warsztaty bartnicze w kraju i za granicą.

Zajęcia tego rodzaju będą odbywać się 16, 17, 18 sierpnia w godz. 11.00-15.00.

Ule słomiane – kószki

Kószki to rodzaj ula, zazwyczaj w kształcie dzwonu, wykonany z plecionej słomy i ustawiany na odrębnym podłożu, które równocześnie stanowi zamknięcie dna.

Prowadzenie: Mikołaj Pietruczuk – plecionkarz, rzemieślnik z Hajnówki. Pan Mikołaj zaczął szyć kosze w wieku 15 lat. Początkowo pomagał swojemu ojcu, ale w szybkim czasie rozpoczął sam wyplatać kosze, tacki, różnego rodzaju formy niegdyś wykorzystywane w gospodarstwie, a dziś głównie stanowiące elementy wystroju wnętrz, czy ogrodów. Pan Mikołaj znany jako doskonały fachowiec wykonuje ule słomiane –  kószki na zamówienie pszczelarzy.

Te zajęcia odbędą się 16, 17, 18 sierpnia w godz. 11.00-15.00.

Ule TBH

Podczas warsztatów będzie można poznać biologię rodziny pszczelej oraz naturalne, nieinwazyjne sposoby gospodarowania pszczołami. Każdy uczestnik samodzielnie zmontuje drewniany ul bezramkowy z przygotowanych wcześniej prefabrykatów. Będzie to ul typu TBH (ang. Top Bar Hive), czyli leżak snozowy. Podczas warsztatów uczestnicy przyswoją niezbędne podstawy pracy stolarskiej oraz związane z nią zasady bezpieczeństwa. Omówione też zostaną inne rodzaje uli bezramkowych, znaczenie bioróżnorodności dla życia owadów zapylających oraz ekologiczne sposoby leczenia pszczół.

Prowadzenie: Jacek Wiczyński – absolwent Państwowego Technikum Pszczelarskiego w Pszczelej Woli, muzyk, filozof, miłośnik i entuzjasta pszczół. Zajmuje się niekonwencjonalnymi metodami hodowli pszczół, w której główny nacisk kładzie na obserwację koegzystencji tego owada ze środowiskiem naturalnym. Jego działania nie są nastawione na profity płynące z hodowli, choć najcenniejszym surowcem pozyskiwanym przez niego jest czysty pszczeli wosk wykorzystywany najczęściej do celów leczniczych i pielęgnacyjnych. Trzyma pszczoły we własnoręcznie zrobionych korpusowych ulach snozowych w pradolinie Noteci.

Zajęcia będą miały miejsce 16, 17, 18 sierpnia w godz. 11.00-15.00.

Warsztaty z przetwarzania produktów pszczelich

Do działań wykorzystane zostaną dwa produkty pszczele: miód i propolis. Miód będzie wykorzystany w bardziej i mniej tradycyjnych przepisach na ciastka, napoje bezalkoholowe, nalewki i inne przysmaki. Z propolisu natomiast zostanie przygotowany ekstrakt etanolowy, nalewkę oraz maść. Takie preparaty znajdują zastosowanie w apiterapii.

Prowadzenie: Elżbieta Gajowiak – absolwentka Politechniki Śląskiej, wieloletni praktyk w dziedzinie chemii i technologii produktów pszczelich, nauczycielka Państwowego Technikum Pszczelarskiego w Pszczelej Woli. Wykładowca dla grup pszczelarzy na terenie całej Polski w dziedzinie hodowli pszczół. Zebrała wiele ciekawych przepisów kulinarnych robiąc na ich bazie oryginalne wypieki, nalewki i miody pitne.

Warsztaty odbędą się 16, 17, 18 sierpnia w godz. 11.00-15.00.

Więcej informacji oraz link do zapisów poniżej.

https://jarmarkjagiellonski.pl/letnia-szkola-pszczelarstwa-ruszaja-zapisy/