Hobby Przepisy

Nasze przepisy

Wegetacja roślin przyspiesza bez litości. Przynajmniej takie można odnieść wrażenie po tym, że w wydawanym w międzywojniu tygodniku poświęconym sprawom ludu polskiego, czyli „Piaście” zamieszczono przepisy na smakowite potrawy z wiśni dopiero 13 sierpnia 1939 r. A może to tylko tak na Lubelszczyźnie wysyp wiśni miał miejsce jakiś miesiąc temu. W każdym razie zachowam przepisy w pamięci i w przyszłym roku skorzystam. Aha! Podczas przygotowywania przetworów nie musimy ściśle trzymać się poniższych instrukcji. Gdzie u diabła znajdziemy mosiężne garnki? Smacznego!

KONFITURA Z WNI

Ładne duże wiśnie opłukać, obsuszyć, wydrylować. Przygotować gęsty syrop z szklanki wody na pól kg cukru. Wiśnie wrzucić na gęsty syrop i gotować początkowo na mocnym a później na wolnym ogniu. Po każdym mocniejszym zagotowaniu naczynie odstawić do ostudzenia, potrząsając aby się owoce równo smażyły. Szumować srebrną łyżką. Gotować w ten sposób przez 20 minut, wylać je do kamiennego lub porcelanowego naczynia i zostawić do następnego dnia. Skoro nazajutrz okaże się, że wiśnie za rzadkie, postawić je na ogień i gotować jeszcze 10 – 12 minut, poczem przestudzoną konfiturę zlewać do słoi, które obwiązuje się papierem.

SOK WNIOWY

Dojrzałe czarne wiśnie oczyścić z ogonków,wydrylować, ucierać w misce kamiennej doodawszy trochę utłuczonych pestek Masę wiśniową zalać wodą (tyle aby objęła), przełożyć do słoja i trzymać w cieple 24 godziny. Przecedzić przez worek i wycisnąć.

Na litr soku bierzemy kilo cukru. Gotować w mosiężnym naczyniu. Zagotować na silnym ogniu, po czym dosmażać na wolnym ogniu przez 20 minut. Gdy jest już zupełnie klarowny ostudzić, zlewać do butelek, korkować, osznurować i gotować jeszcze raz w sianie lub aparacie Weck’a, licząc 20 minut od zagotowania.

WISNIAK NA MIODZIE

Trzy litry ładnych wydrążonych wiśni ułożyć w gąsiorze lub szklanym słoju, zalać 1,5 litrem płynnego miodu. Miód winien wiśnie objąć. Zawiązać naczynie z wiśniami mocno płótnem i pozostawić w pokojowej temperaturze na przeciąg trzech miesięcy, niech fermentuje. Męty winny w tym czasie osiąść na spodzie. Następnie płyn przefiltrować przez specjalną bibułę i zlać ponownie do czystego gąsiora. Do butelek zlewać dopiero po 5 miesiącach, po powtórnym przefiltrowaniu.